Hilux – kung i gruvan

I år är det exakt 50 år sedan den första generationen Toyota Hilux rullade ut från fabriken i Japan. Efter det har närmare 20 miljoner exemplar av den ikoniska pickup¬modellen sålts världen över. Bara i toyota hilux, hilux 2018, servicebil, hantverksbil, transportbil, bra bil för hantverkare, test servicebil, test hantverksbil, artikel om hantverksbil bilplatsen.se, bilplatsen, däckverkstan, däcktidning, sajt om däck, allt om däck, bra däck, billiga däck, däcknyheter, däckinfo, nyheter om fälgar, fälgar, allt om fälgar, fälg nyheter, fälgar, billiga fälgar, snygga fälgar, biltest, nybilstest, krocktest, bilartikel, artikel om bil, provkörning, testad,Sverige såldes nästan 1 400 Hilux under 2017. I Kiruna tycks Hilux dominera gatubilden och under jord – i gruvan – är det i princip bara Hilux som gäller.

Sedan starten 1968 har Hilux kommit upp i åtta generationer. Till Europa kom modellen redan 1969 och blev snabbt mycket populär. I fjol såldes drygt 41 000 Hilux här i Europa, vilket innebär att den har en marknadsandel på ungefär 25 procent.

Ett av de företag som kommit att lita fullt ut på modellen är gruvbolaget LKAB, som har närmare 400 Toyota Hilux i sin tjänst. Flertalet av dem körs till största delen under jord, för både transport av personal ut till arbetsplatserna och som arbetsredskap. Till dem kommer nästan lika många Hilux till, toyota hilux, hilux 2018, servicebil, hantverksbil, transportbil, bra bil för hantverkare, test servicebil, test hantverksbil, artikel om hantverksbil bilplatsen.se, bilplatsen, däckverkstan, däcktidning, sajt om däck, allt om däck, bra däck, billiga däck, däcknyheter, däckinfo, nyheter om fälgar, fälgar, allt om fälgar, fälg nyheter, fälgar, billiga fälgar, snygga fälgar, biltest, nybilstest, krocktest, bilartikel, artikel om bil, provkörning, testad,som används ovan jord av företag i anslutning till gruvnäringen.
Det är en oerhört tuff och påfrestande miljö för LKABs gruvbilar. Bara vägen från marken ner till huvudnivån på 1 365 meter är 12 kilometer lång med en konstant lutning på 10%. Totalt har Kirunagruvan omkring 40 mil transportvägar under marknivån, varav de flesta har karaktären av terrängkörning med både grova stenar och djupa vattensamlingar.

1 000 mil i gruvan motsvarar 3 000 mil i vanlig trafik. Därför både servas och säkerhets-besiktigas alla bilar som går under jord med bara 16 veckors intervall av LKABs egna fem mekaniker som är utbildade på Toyota-bilarna och som svarar för både service och reparationer.

Tags: , , , , ,Nyheter