Kåseri: Ettore och bröderna

—> Kåseri Från boken ” Mitt liv bakom ratten” som finns att köpa genom att klicka här<—-


Hur mycket får en bil kosta? Ibland tycks det inte finnas några gränser. Bugatti är det mest mytomspunna bilmärket i historien. Att det finns de som kan göra vad som helst för en bil har också bevisats. Ett sådant exempel är bröderna Schlumpf som hade sitt spinneri i Mulhouse, Alsace. Man kan lugnt säga att de två bröderna hade det väl förspänt. Familjen Schlumpfs spinneri hade gått i arv från deras farfar till deras far, som i sin tur överlät den växande industrin till sönerna. Aldrig förr har bugatti Schlumpf, Schlumpf brothers, Schlumpf, mitt liv bakom ratten, bok av motorjournalist, staffan svedenborg, bilplatsen.se,bilplatsen, däckverkstan, däcktidning, sajt om däck, allt om däck, bra däck, billiga däck, däcknyheter, däckinfoverkligheten så väl illustrerat talesättet om de tre generationerna som ”förvärvar, förvaltar och fördärvar”.

Bröderna Hans och Fritz Schlumpf övertog spinneriet i Mulhouse 1935. Företaget växte med fler spinnerier och affärerna gick så bra att Fritz kunde ägna sig åt sitt stora samlarintresse, gamla bilar. Han samlade på det mesta, men framför allt bilar.

När Bugattifabriken i närbelägna Molsheim slutligen bommade igen i början av sextiotalet var Fritz snart på plats och köpte allt han kunde komma över. Mer eller mindre kompletta bilar, motorer, chassin, reservdelar och så vidare.

Far och farfar roterade nog likt textilmaskinerna om de hade fått vetskap om brödernas passion som till sist störtade familjeföretaget i fördärvet. Bilar! Men inte vilka bilar som helst utan Bugatti-bilar. Under hela efterkrigstiden och långt in på 70-talet blomstrade familjens textilindustri, bröderna drog in stora pengar – och gjorde av med dem lika snabbt. I mitten av sjuttiotalet hade Fritz samlat på sig runt 400 bilar, varav över 100 Bugatti.

Farfars fabriksbyggnader i Mulhouse, Alsace var bastanta och bra, men då de moderna maskinerna krävde nya, större hallar så underhölls även den äldre delen av fabriken minutiöst. Luckor för fönstren, kraftiga lås och bommar för dörrarna. Textilarbetarna hade ingen aning om vad som försiggick därinne, de åkte hem efter sina skift och brydde sig inte så mycket om de gamla byggnaderna.

200 gjutna gatlyktor
I början av 80-talet var det någon på företagets ekonomiavdelning som höjde på ögonbrynen. ”Vem har beställt 200 gjutna gatlyktor, kopior av dem i Paris?” Det var då det stod klart att företaget inte gick med vinst trots den stora omsättningen. Snarare var kostnaderna så höga att firman blödde som en stucken gris. Men det var bröderna som var ägare och de var nöjda. Ägare gör ju som de vill och det gjorde bröderna.

På nätterna kom täckta lastbilar rullande genom byarna till brödernas industri. Ingen reagerade på de nattliga transporterna då det var naturligt att man nattetid fraktade råmaterial och färdiga tyger. Men vad byborna inte visste var att på en stor del av lastbilsflaken stod Bugattibilar och inte tygbalar.

Endast ett fåtal trotjänare var invigda i brödernas hemlighet. I mörkret rullades Bugatti-vagnar i olika skick in i de gamla fabrikslokalerna och så stängdes och låstes portarna igen. Trotjänarna var inte textilarbetare, utan erfarna bilmekaniker som hade arbetat tio till femton år med att renovera bilarna till nyskick.

Textilindustrin gick knackigt varpå franska staten sköt till flera miljoner francs. Pengar som gick till attbugatti Schlumpf, Schlumpf brothers, Schlumpf, mitt liv bakom ratten, bok av motorjournalist, staffan svedenborg, bilplatsen.se,bilplatsen, däckverkstan, däcktidning, sajt om däck, allt om däck, bra däck, billiga däck, däcknyheter, däckinfo köpa in Bugatti-bilar från hela världen. Det påstods att då Hans och Fritz Schlumpf fått nys om någon Bugatti så skrev de till ägaren och frågade hur mycket han ville ha för sin Bugatti. Så det var inte så konstigt att det till sist gick käpprätt åt skogen. När konkursförvaltaren var på plats öppnades de hemlighetsfulla lokalerna. Där stod världens mest omfattande samling av Bugatti-bilar på vackert stenlagda gångar, belysta av 200 utsökta kopior av Paris äldsta gatlyktor.

De två bröderna Schlumpf tog till flykten och smet över gränsen till Schweiz för att undgå skattmasen. Deras museum var redan på väg att splittras, men räddades tack och lov. Jag träffade en av bröderna på bilsalongen i Genéve 1985. Det var Fritz, som då var gammal och sliten och stöttades av en platinablonderad sköterska. Några år efteråt – 1992 läste jag att han hade dött.

I början av 90-talet återuppstod det en gång så stolta bilmärket Bugatti igen som jag kommer att berätta om längre fram i boken. Hela projektet startade med att flytta Ettore Bugattis ande i form av en brinnande gaslåga från Mulhouse till norditalienska Campogalliano. Självklart gick det inte att förflytta Ettore så enkelt, han var inte i den gamla Bugattifabriken i Molsheim längre utan i Schlumpf-museet med de två bröderna. Underbart är kort och 1996 gick Bugatti i konkurs. Idag finns Bugatti mer än någonsin tack vare tyska Volkswagen som nu tillverkar Bugatti Veyron som har 1001 hästkrafter under motorhuven.

—> Kåseri Från boken ” Mitt liv bakom ratten” som finns att köpa genom att klicka här<—-

Tags: ,Nyheter