World Of Wheels vann i EU-domstolen

I oktober 2008 skrevs det i olika medier om World of Wheels och Ingemar Hjelmstierna. Bland annat i Dagens Industri stod det “Piratkopierande göteborgare åker på rekordskadestånd”. Artikeln innehöll flera felaktigheter, till exempel att WOW hade kopierat BMW:s fälgar och att det var lågprisfälgar som WOW köpt från Nederländerna. När WOW påpekade för DI’s reporter att inget av detta var sant framkom det att informationen till DI kom från BMW och deras advokat Henrik Wistam.

world of wheels, bilplatsen.se, bilplatsen, däckverkstan, däcktidning, sajt om däck, allt om däck, bra däck, billiga däck, däcknyheter, däckinfo, nyheter om fälgar, fälgar, allt om fälgar, fälg nyheter, fälgar, billiga fälgar, snygga fälgar, biltest, nybilstest, krocktest, bilartikel, artikel om bil, provkörning, testad,Senare stämde advokat Henrik Wistam WOW och Ingemar Hjelmstierna igen men denna gång med Mercedes som huvudman. WOW beslöt då att förlika sig med Mercedes vilket kostade bolaget 600 000 kronor.

Fabriken i Italien från vilken WOW köpte sina fälgar hade flera liknade rättsprocesser igång. I ett av dessa mål förlorade BMW 2013. Hovrättspresidenten Fredrik Wersäll och hovrättslagman Christine Lager skriver i domen: “Även om det skulle vara så att italiensk domstol skulle ha gjort bedömningen att fälgar inte omfattas av formgivningsskydd i Italien och att de fälgar Hjelmstierna förfogat över därför inte skulle anses göra intrång i Italien påverkar inte den bedömning som svenska domstolar har att göra enligt EG-förordningen. Vad Hjelmstierna har anfört att om de påstått intrångsgörande fälgarna lagligen skulle ha sålts i Italien saknar alltså relevans för hovrättens prövning”.

Intressant i sammanhanget är vad hovrättslagman Christine Lager säger i en artikel i Aftonbladet (2017-02-13) om domen att blockera piratsajter “Det följer av EU-rätten och av att den svenska lagen ska tolkas i ljuset av EU-rätten”. Detta ger intryck att hovrätten använder/inte använder EU-rätten lite som de vill.
Nu har Europadomstolen avkunnat dom i saken. Europadomstolen säger att en fälg inte kan mönsterskyddas så som advokat Henrik Wistam, BMW, Mercedes och andra biltillverkare gjort gällande.

Europadomstolen fastslår det WOW och Ingemar Hjelmstierna hävdat i över tio år. Det gör att det svenska rättssystemet har kostat WOW ett par miljoner kronor, ett företag och en massa med tid.

Enligt svensk domstol får WOW inte sälja vissa fälgar som passar BMW och Mercedes i Sverige. Samtidigt ger Europadomstolen WOW rätten att sälja dessa fälgar. Hovrätten säger att svenska domstolar inte behöver göra bedömning enligt EG-förordningen. Hur ska man kunna förhålla sig till detta, undrar Ingemar Hjelmstierna, World of Wheels, Landvetter.

Tags: ,Nyheter