Nya generationens sommardäck från Nokian Hakka

Alla vet vi hur svensk sommar är. Förrädisk. Det kan vara 20+ i maj och sedan 5+ på midsommarafton. Frost på morgonen i början av september och kanonvärme bara ett par dagar senare. Då gäller det att ha däck man litar på. Däck som kan anpassa sig efter denna nyckfulla säsong. Här visar Nokian prov på att de har utsatt sina tester för både en varm och kall sommar.

Nu i vår kommer tre nya sommardäck från Nokian Hakka. De kommer med nya generationens gummiblandning och innovationer. Bland det sistnämnda är det till exempel stickskydd med Aramid-fiberförstärkta däcksidor, specialdesignade mönsterspår som motverkar vattenplaning samt ett nytt och innovativt mönster som bibehåller väggreppet och ökar komforten.

Det tog Nokians tekniker tre år av tester och nytänk för att få fram denna nya generation av sommardäck och de har haft bra hjälp. Med som testperson under hela resan har den tvåfaldige Formel1-världsmästaren Mika Häkkinen varit. Han har bland annat testat däcken på en bana i Tyskland och där kunnat pressa däcken upp till 300 km/tim.mika häkkinen, mika hakkinen, nokian sommardäck, bilplatsen.se, bilplatsen, däckverkstan, däcktidning,  sajt om däck, allt om däck, bra däck, billiga däck, däcknyheter, däckinfo, nyheter om fälgar, fälgar, allt om fälgar, fälg nyheter, fälgar, billiga fälgar, snygga fälgar,   biltest, nybilstest, krocktest, bilartikel, artikel om bil, provkörning, testad,

Vid vår testkörning körde vi de tre nya däcken på motorväg, landsväg, grusiga småvägar samt på bana – precis som ovanstående Mika. Allt för att få den ultimata upplevelsen och för att testa däcken till det yttersta. Detta gäller allt från väggrepp och säkerhet till miljöpåverkan samt komfort.

Tack vare den nya gummiblandningen och den innovativa designen så har man minskat däckets rullmotstånd, vilket i sin tur minskar bränsleförbrukningen. Vad som främst är nytt hos de tre sommardäcken är den nya gummiblandningen som är en hybridgummiblandning och förklaras av svenska produktchefen Emil Sundholm så här: ”Molekylerna i gummiblandningen anpassar sig efter förutsättningarna och detta medför lägre rullmotstånd och bättre våtgrepp”. Hybridgummiblandningen gör alltså däcket mer flexibelt i våra nordiska klimat, från frostiga majmorgnar till heta julidagar.

Aramid-fibern som finns i stickskyddet (främst på Hakka Black 2 SUV) är densamma mika häkkinen, mika hakkinen, nokian sommardäck, bilplatsen.se, bilplatsen, däckverkstan, däcktidning,  sajt om däck, allt om däck, bra däck, billiga däck, däcknyheter, däckinfo, nyheter om fälgar, fälgar, allt om fälgar, fälg nyheter, fälgar, billiga fälgar, snygga fälgar,   biltest, nybilstest, krocktest, bilartikel, artikel om bil, provkörning, testad,blandning som man finner i skyddsvästar. Denna förebygger att däcket skadas av vassa föremål i däcksidan eller att man exempelvis råkar köra emot en trottoarkant.

Mönsterspåren Hydro Canon och Dry Touch 2 har en design för att motverka vattenplaning. Med hjälp av spåren i däcket så lagras vattnet och leds in mot mittenspåren som sedan för vattnet vidare ut.

Dynamic Grip är en del av däckmönstret som ger däcket balanserade och exakta köregenskaper vid snabb kurvtagning på våta vägar. Sist men inte minst får man hög komfort och sänkt vägbuller tack vare Silent Groove-designen. Det är små fördjupningar och ser ut som ytan på en golfboll.

De tre nya sommardäcken är:
Nokian Hakka Blue 2 SUV. Däcket är en mästare på regnvåta vägar, tack vare Dry Touch 2-designen och aramidförstärkningen så ger den däcket ett effektivt skydd mot både vattenplaning och vassa föremål på vägen. Sortimentet omfattar hela 21 produkter från 16 till 19 tum.

Nokian Hakka Black 2 och Nokian Hakka Black 2 SUV har ett brett sortiment som omfattar 40 produkter från 17 till 21 tum där SUV har 29 produkter.

mika häkkinen, mika hakkinen, nokian sommardäck, bilplatsen.se, bilplatsen, däckverkstan, däcktidning,  sajt om däck, allt om däck, bra däck, billiga däck, däcknyheter, däckinfo, nyheter om fälgar, fälgar, allt om fälgar, fälg nyheter, fälgar, billiga fälgar, snygga fälgar,   biltest, nybilstest, krocktest, bilartikel, artikel om bil, provkörning, testad,

Mika Häkkinen började sin F1-karriär hos Lotus. Han gick sedan över till McLaren-stallet 1993 och vart där tvåfaldig F1-världsmästare (1998 och 1999). 2001 la han F1hjälmen på hyllan och körde sedan DTM under ett par år. 2007 avslutade han sin racingkarriär, men har nu återgått till sina rötter hos McLaren där han agerar som ambassadör för stallet.

Vad som är gemensamt för alla tre däcken är att de fungerar lika bra på torra som våta vägar, i både terräng och stadstrafik. Och självklart på banan. Där visade de sig från sin bästa sida där de klarade snabba kurvtagningar och inbromsningar med råge.

Nokian Hakka garanti (Nokian Hakka Skydd) gäller på alla Nokians sommardäck och gäller ett år från inköpsdatumet och ersätter då utan kostnad ett skadat däck som inte kan lagas.

Mika Häkkinen

Mika Häkkinen och Nokian Tyres har sedan tre år tillbaka ett flerårigt samarbetsavtal. Under avtalsperioden kommer Mika Häkkinen att vara med i projekt som stöder Nokian Tyres varumärke och han kommer även delta i aktiviteter som främjar trafiksäkerheten.
”Att vara finländare betyder för mig att inte ge upp – den berömda finska sisun. För att hålla sig i toppen och för att kunna bli en vinnare så ska man ständigt lära sig och utveckla nya saker. Det här stämmer även med Nokian Tyres. Nya innovationer och den ständigt pågående produktutvecklingen garanterar att företaget förblir en föregångare och teknologisk ledare när det gäller däcksäkerhet”, säger Mika Häkkinen. I år fyller Mika 50 år (28 september) och vi önskar honom redan nu ett stort grattis!

Tags: , ,Nyheter